MO - FRI: 6 am - 10 pm | SAT - SUN: 7 am - 10 pm

Co byste měli vědět o intervalovém tréninku (HIIT)

14.04. 2021

Když se řekne kardio, většina lidí si představí dlouhé běhy v přírodě nebo nekonečné hodiny na běžeckém pásu. Existuje ale kardio metoda, která trvá mnohem méně času a je mnohem účinnější pro spalování tuků než běhání. Jedná se o vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT). Tento článek vám poskytne základní informace, abyste mohli své tělo dostat na novou úroveň kondice.

Co je intervalový trénink

Intervalový trénink kombinuje trénink s vysokou a nízkou intenzitou. Například kombinace sprintu po dobu 60 sekund, a poté výklusu po dobu 60 sekund je intervalový trénink s vysokou intenzitou. HIIT lze použít jak anaerobně v posilovně s váhami, tak aerobně jako kardio metodu. Naši trenéři v Clever fit Černý Most vám mohou tyto tréninkové metody vysvětlit podrobněji.

 

Proč je právě HIIT dobrá kardio metoda pro spalování tuků?

Fyziologové zabývající se tréninkem byli donedávna přesvědčeni, že kardio v „ustáleném tempu“ je optimální pro odbourávání tuků, protože při nižší intenzitě cvičení používá tělo tuk jako palivo spíše než při vyšších intenzitách. Při vyšších intenzitách ale spálíte tuku mnohem více, dokonce i když je poměr tuk/glykogen nižší. Navíc s intervalovým tréninkem můžete trénovat při velmi vysokých intenzitách mnohem déle než v ustáleném tempu, takže spálíte více tuku.

Jako bonus navíc existuje také efekt spalování po výkonu (tzv. „afterburn effect“), který spočívá ve spotřebě kyslíku po cvičení (více se dozvíte v článku Nejlepší návod pro spalování po tréninku. To zrychlí váš metabolismus, a vy tak budete spalovat kalorie až 24 hodin po intervalovém tréninku, zatímco při běžném běhání nepálíte po tréninku téměř ŽÁDNÉ kalorie.

Další výhody intervalového tréninku

Kromě spalování velkého množství tuků nabízí intervalový trénink s vysokou intenzitou řadu výhod:

  • Zvýšená aerobní kapacita: Množství kyslíku, které vaše tělo může použít (příjem kyslíku), se zvyšuje, takže vaše celková aerobní kapacita se může zvyšovat rychleji než při vytrvalostním tréninku s nízkou intenzitou.
  • Zvýšený limit laktátu: Vaše schopnost rozložit laktát se zlepší. Hladina laktátu se tedy bude zvyšovat pomaleji.
  • Lepší citlivost na inzulín: Vaše svaly vstřebávají glukózu snadněji.

Pokud vás tento článek inspiroval k vyzkoušení tréninku HIIT, obraťte se s důvěrou na zkušený personál Clever fit Černý Most, nechte si poradit a připravit tréninkový plán na míru!