PO–PÁ: 6:00–22:00 | SO–NE: 7:00–22:00

Nejlepší návod pro spalování po tréninku

14.04. 2021

Během prakticky každé činnosti, od jógy po spánek, je vždy potřeba energie. Po náročném tréninku je spotřeba kalorií ještě vyšší, ale to není nic nového. Čím tvrději pracujete, tím více spálíte. Nyní spálíte kalorie nejen během tréninku, ale také po něm (tento efekt se nazývá „afterburn effect“).

Co je tedy „afterburn effect“?

Je to prostě další energetický výdej, který nastává po cvičení. K tomuto efektu dochází v důsledku nadměrné spotřeby kyslíku po cvičení (EPOC), kdy se vaše tělo během určité doby zotavuje. (Opravuje poškozené svaly, doplňuje zásoby ATP, kreatinu a kyslíku). Všechny tyto procesy vyžadují kyslík, a proto se po cvičení zvyšuje jeho spotřeba. To vyžaduje další energii; kalorie se tak spalují i po cvičení. Máte k této problematice nějaké otázky? Náš zkušený personál studia Clever fit Černý Most je vám plně k dispozici.

 

Intenzita je klíčová

Pokud jde o „afterburn effect“, intenzita cvičení hraje velkou roli. Nejlepší způsob, jak z tohoto efektu těžit, je HIIT trénink. Intervalový běh a intervalový trénink jsou vynikajícími způsoby, jak tohoto efektu dosáhnout.

Přestože je HIIT jedním z nejúčinnějších tréninků na spalování tuků, potenciální účinek spalování po tréninku je pouze jedním dílkem skládačky. Během intenzivního tréninku vaše tělo produkuje více adrenalinu a lidského růstového hormonu HGH. Čím více svalů máte, tím více kalorií se spaluje i následně během odpočinku. Nejen, že se budete cítit fit, ale zvýšíte také ukazatel vaší aerobní vytrvalosti VO2 max. Tato hodnota označuje, jak efektivně vaše tělo využívá kyslík během cvičení.

 

Dva různé přístupy k silovému tréninku: 

Tradiční trénink (vždy jeden cvik, a poté pauza před dalším cvikem) a trénink supersérií (kombinace dvou i více po sobě jdoucích cviků bez odpočinku mezi cviky). Obě metody zrychlují metabolismus a pokračující spalování tuků během jedné hodiny po cvičení. Obecně platí, že cviky zaměřené na větší svalové skupiny (jako dřepy nebo mrtvé tahy) spálí po tréninku více kalorií než izolovanější alternativy. Doba odpočinku mezi sériemi musí být dostatečně dlouhá, abyste během každé následující série dosáhli maximální úrovně intenzity. 

Chcete k tomu dobrou radu? Naši trenéři v Clever fit Černý Most vám ochotně poradí a pomohou vám dosáhnout optimálních výsledků.