PO–PÁ: 6:00–22:00 | SO–NE: 7:00–22:00

Srovnání: Koncentrický a excentrický trénink

14.04. 2021

Silový trénink zahrnuje dva typy pohybů, koncentrický a excentrický. Jako koncentrický pohyb se označuje zkrácení svalu, který se současně stahuje. To se děje, když provádíte bicepsový zdvih.

Excentrický nebo koncentrický silový trénink 

Při excentrickém pohybu se sval prodlužuje, zatímco současně vytváří sílu, například když během bicepsového zdvihu zase spustíte závaží. 

 

Excentrický trénink způsobuje více poškození svalů

Oba však vedou k větší hypertrofii/nárůstu svalové hmoty. Některé důkazy naznačují, že excentrický trénink podporuje svalovou hmotu více než koncentrický trénink. To může vést v důsledku k rychlejší reakci budování svalů, resp. (anabolickým) signálům a indukovanému poškození svalů. 

Potřebujete tréninkový plán šitý na míru? Naši trenéři z fitness studia Clever fit Černý Most vám poskytnou informace a tipy nebo ho pro vás rádi vytvoří. Prostě si o tom s námi promluvte.

Většina studií zastává názor, že excentrické cvičení způsobuje větší nárůst svalové hypertrofie než koncentrické. Rozdíl v účinku je však velmi malý – v průměru o 3,2 % větší růst svalů díky excentrickým pohybům bez statistické významnosti.

Ve svalové hypertrofii podle několika studií se stejným závěrem neexistuje žádný rozdíl mezi koncentrickým a excentrickým tréninkem. Drobnou výhodu může mít excentrický, ale pokud to tak je, je tato výhoda velmi malá a pravděpodobně není významná.

 

Shrnutí: Může to být jen v zátěži!

Rozdíly v zatížení mezi těmito dvěma pohyby mohou přidat drobnou výhodu excentrickému posilování. Při excentrickém posilování se často používá větší zátěž, což současně podporuje budování svalů. 

Pokud hledáte cvičení pro excentrický/koncentrický trénink, obraťte se na některého z pracovníků našeho fitness studia Clever fit Černý Most.